El Call jueu de Girona, dins de la Força Vella de Girona es un dels millor conservats de tot Europa i un exemple de la importància que va tenir la comunitat hebraica medieval en l’evolució de la ciutat. Si no sabeu en què distreure-us aquest estiu, animeu-vos a descobrir-lo!

El Call jueu, està format per un laberint de carrerons i de patis que mantenen l’aura dels temps medievals i ja des de l’any 888 hi ha constància documental de la presència d’unes 25 famílies de la religió mosaica.

Call jueu de Girona_Unihabit residències universitàries

Font: Espanarusa.com

El barri jueu es va començar a formar a partir del segle XII, al carrer de la Força degut al trasllat de diverses famílies jueves a la zona que abans abans vivien al voltant de la catedral.

Magníficament conservat, el call jueu permet al visitant, no només descobrir els aspectes culturals i monumentals mantinguts a dia d’avui a la zona, sinó gaudir d’un passeig agradable entre carrerons que et transporten a l’època medieval, de forma totalment realista.

Call jueu de Girona_Unihabit residències universitàries

Font: mislugaresfavoritosjbt.blogspot.com

A la ciutat van desenvolupar les seves teories importants pensadors com Jacob ben Sehet Gerundí, el poeta Mesulam ben Selomó de Piera, i els grans filòsofs Ezra ben Salomó i Azriel de Girona.

Tanmateix la figura més rellevant va ser el metge, poeta, filòsof i exegeta Mosse ben Nahman, més conegut com a Bonastruc ça Porta.

Gràcies al suport de l’ambaixada d’Israel, s’ha rehabilitat part del call, on hi funciona el Centre Bonastruc ça Porta – Institut d’Estudis Nahmánides.

Té també el patrocini del “Patronat Municipal Call de Girona”.

El call de Girona és molt visitat per jueus i turistes en general, perquè és sobretot una gran font de cultura d’altres èpoques.

call jueu de Girona_Unihabit residències universitàries

Font: Flickr de windenric1

Des de l’Ajuntament de Girona s’organitzen visites guiades que acompañen a aquell que ho desitgi en un itinerari pels carrers del call jueu de Girona i el Museu d’història dels Jueus.

Des de Unihabit Residències universitàries us recomanem que no perdeu l’oportunitat de conèixer aquest petit trosset d’història, detalls particulars de personatges de la comunitat i resoldre qualsevol tipus de dubte al respecte, durant una hora i mitja.

Informació i reserves de la visita al Call jueu de Girona i al Musue d’Història dels Jueus areserves.callgirona@ajgirona.cat o al telèfon 972 21 67 61

Preus: de 3€ a 6€

A Unihabit sabem que, a vegades, allò que tenim més aprop esdevé el què menys coneixem, perdent-nos així la possibilitat de disfrutar d’un bagatge cultural propi i a l’abast de gran rellevància.

Des d’Unihabit us animem a que descobriu el Call jueu de Girona i que recordeu que el saber no ocupa espai!